Opdrætter af chihuahua med stambog i Dansk Kennel Klub og avlet efter de etiske anbefalinger
Omvendt nysen, også kendt som ”reverse sneezing”, er ikke et nys, men en tilstand, hvor den bløde del af hundens gane dækker over strubehovedet og delvist blokerer for luften, når hunden trækker vejret.
Omvendt nysen kendes også under det engelske navn ”reverse sneezing”. Tilstanden, der ikke er et nys, opstår hvis den bløde del af hundens gane lægger sig hen over, og delvis dækker for, åbningen i hundens strube så vejrtrækningen begrænses, når hunden trækker luft ned i lungerne.
Det kan lyde som en snorken, og hundens vejrtrækning er tydeligt besværet. Et anfald af omvendt nysen kan tage mellem få sekunder og op til flere minutter. Efter et anfald er hunden oftest upåvirket og uden efterfølgende symptomer.
Hvorfor får hunden omvendt nysen?
Omvendt nysen kan have mange forskellige årsager. Blandt de mest almindelige er:
1. Anatomiske forhold i svælget.
Kortsnudede racer har en øget tendens til at få omvendt nysen. Det har de blandt andet fordi deres bløde gane ofte er lang. Har de for snævre næsebor, kan de derudover have en tendens til at skabe undertryk i svælget – og det kan også få den bløde gane til at skabe problemer.
2. Hævede slimhinder i svælget, næsen og bihulerne.
Hævede slimhinder i området omkring ganen og svælget, kan medvirke til at hunden begynder at lave omvendt nysen.
3. Ophidselse
Ophidselse, især hvis halsbåndet samtidig trykker på strubeområdet, kan også medvirke til at hunde får et anfald af omvendt nysen.
4. Næsemider
Den lille parasit, som kaldes næsemide, og som lever i hundens svælg, kan også være årsag til omvendt nysen.
5. Infektioner
Infektioner i svælg eller næsehule kan også udløse omvendt nyseanfald.
6. Fremmedlegemer eller kræftknuder
Omvendt nysen kan også forekomme, hvis noget generer i området omkring svælget. Det kan eksempelvis være fremmedlegemer, altså ting som ikke bør være der, eller kræftknuder.
Har din hund pludseligt flere anfald af omvendt nysen, bør du kontakte din dyrlæge for at få det undersøgt. Nogle gange er tilstanden harmløs, men andre gange kan den være behandlingskrævende.